Telefonische fondsenwerving voor goede doelen

Liefde op het eerste gezicht

Telefonische fondsenwerving voor goede doelen

Maak kennis met Alfred (1938) en zijn vrouw Marianne (1952), ons bel-stel. Ze werken allebei bij Socialcall als telefonisch fondsenwerver. Het leuke aan onze bellers is dat het allemaal ouderen zijn, mensen met levenservaring. Onze jongste beller is 39. Alfred doet dit werk al sinds januari 2008, Marianne sinds 2019.

“Dit werk was voor mij liefde op het eerste gezicht. Het bellen is niet commercieel, dat sprak me meteen al enorm aan. We verkopen geen diensten die mensen niet nodig hebben.

Het is leuk om telefonisch gesprekken te voeren. Maar in de huidige economisch moeilijke tijden hebben de potentiële donateurs die we bellen het financieel vaak niet makkelijk. Dus een bijdrage aan het goede doel is vaak een sluitpost.

Maar met geduld en inlevingsvermogen lukt het wel. En als je er dan in bent geslaagd iemand te overtuigen van het belang van zijn of haar hulp en je mag dat noteren? Dan geniet je van een enorm goed gevoel.

Voorheen zaten alle bellers/fondsenwervers allemaal op kantoor. Nu werken we ook vanuit huis. Jarenlang reisde ik naar Hoofddorp tot ik enige maanden voor de coronacrisis mijn voet brak. Na overleg met het management mocht ik vanuit huis bellen. Ik was de eerste. Maar toen de corona-epidemie uitbrak, moest ineens iedereen vanuit huis bellen. De meeste van mijn collega’s doen dat nog steeds.

Mijn echtgenote, Marianne, kon zo heel wat gesprekken meeluisteren. Daardoor wilde ze ook zelf gaan bellen voor goede doelen. Na een korte ‘opleiding’ was ze zover. En nu bellen we beiden vanuit huis. Ik hoor u denken: dat lijkt me ook wel leuk, samen vanuit huis bellen. Nou, dat is het ook. Je hebt allebei een klankbord vlak bij je.

Het is goed werken bij Socialcall. Je hebt behoorlijk veel vrijheid in je methode om iemand te overtuigen. Er is één gulden regel: je mag geen onwaarheden verkondigen.

En wat ik ook belangrijk vind: je blijft je brein gebruiken. Na de pensionering dreigen veel mensen te verzanden. Door dit werk houd je contact met de maatschappij, want je spreekt en hoort heel veel mensen van allerlei pluimage.

Wil jij ook werken bij Socialcall?